CST praktijk WILLEKE DERKSEN te Dieren
Home
Baby's
Kinderen
Volwassenen
Uitleg CranioSacraal
De behandeling
Eigen achtergrond
Slideshow baby
links
Tarieven/vergoeding
Contact
Intake gegevens
Contactformulier

 

In het kort

Het CranioSacrale systeem omvat onder andere de schedel, de hersenvliezen, het ruggenmerg(vlies) en het bekken. (cranium=schedel en sacrum=heiligbeen).

Vanuit dit systeem wordt de spanning van de spieren en de werking van de organen en het zenuwstelsel beinvloed. 

 

De CranioSacraal therapeut activeert het systeem door het toepassen van zachte technieken. Door met de hand de schedel, de rug en het bekken te bewegen, vermindert de spanning van de weefsels en kunnen functies zich herstellen.

 

De structuren

In de hersenen wordt per dag ongeveer een halve liter hersenvloeistof uit het bloed gefilterd. Dit stroomt naar beneden langs het ruggenmerg en wordt geleidelijk in het lichaam opgenomen. Zowel bij de hersenen als rondom het ruggenmerg wordt het geheel omsloten door een vlies, de dura mater. Dit vlies hoort elastisch te zijn, maar kan door allerlei invloeden minder beweeglijk worden. Dat werkt stagnerend op de circulatie in dat gebied. Het zorgt bovendien voor een te hoge spanning in de rest van het lichaam.

Omdat alle bindweefselstructuren in het lichaam met elkaar zijn verbonden, kan de verminderde beweeglijkheid doorwerken van de ene plaats naar de andere.

Het is daariom belangrijk om voortdurend de situatie van het hele lichaam te onderzoeken en te behandelen.

 

Het ritme

Begin vorige eeuw ontdekte Dr. Sutherland dat de schedel geen starre bol is, maar dynamisch beweegt met de schedelnaden als scharnierpunt. In de jaren zeventig was het de Amerikaanse arts Dr. John Upledger die dit verder heeft uitgewerkt.

De aanmaak van de hersenvloeistof gebeurt ritmisch; ongeveer

8-12x per minuut. De drukverschillen worden opgevangen door de vliezen en de schedel. Wanneer ergens een verminderde beweeglijkheid is, bijvoorbeeld in de schedelbeenderen of de nek, ontstaat er een stagnatie die tot allerlei lichamelijke en ook psychische klachten kan leiden. Door zachte manipulaties en lichte druk kan de beweeglijkheid van de structuren worden hersteld waarmee de klachten doorgaans verdwijnen.

 

Voor meer informatie zie 

www.upledger.nl of www.register-rcn.nl

 

Willeke Derksen  | info@cranioderksen.nl
google analytics